Att välja padelracket kan vara svårt. Tro oss, vi vet – det är därför Acero existerar. Det tål att jämföras med de tuffa valen man behöver ta i en godisbutik. Är jag sugen på sött, surt eller salt? Är jag beredd att bli kladdig för att njuta av en pralin i en ynka sekund eller vill jag sprida ut lyckan och gå på karameller? Räcker det med två hekto eller mäktar jag med ett kilo? För att kunna fatta rätt beslut behöver du reflektera över din spelstil, nivå och andra förutsättningar som kan påverka ditt spel. I den här kompletta guiden reder vi ut alla begrepp, skillnader och aspekter som du behöver förstå för att fatta ett bra köpbeslut.
Som i alla racketsporter är det viktigt att spela med ett padel racket som passar din nivå, spelstil och andra förutsättningar. Racket är din bästa vän som ska stärka ditt spel och ge dig trygghet på banan. Att spela med fel racket kommer inte bara leda till en sämre presentation på banan, det kan också orsaka skador.
Ett padelracket är som ett recept, där ingredienserna är:
- Formen
- Balansen
- Kärnan
- Materialet
- Vikten
Rackets form
Padelracket tillverkas generellt i tre olika former; runt, dropp och diamant. Formen av träffytan har en stor påverkan på känslan i racket och alla har sina speciella egenskaper samt för- och nackdelar.
Runda racket
Med en balans närmare handtaget är runda padelracket generellt sett lättare att manövrera. Den centrerade och runda sweetspoten är förlåtande och ger mer kontroll än kraft. Ett racket med rund form är oftast ett bra val för nybörjare och motionärer.
Diamantformade racket
På diamantformade racket hittar vi sweetspot lite högre upp som gör racket mer framtungt, vilket generar mer kraft men mindre kontroll i slagen. Denna form anses vara mer krävande och förutsätter att spelaren har koll på läget själv. Därför passar det ofta den avancerade och attackorienterande spelaren som gärna går på nät.
Droppformade racket
Som en hybrid av ovannämnda former har vi droppformen som är en balanserad variant mellan rund och diamant. Den centrerade sweetspoten erbjuder en perfekt kombination av kraft och kontroll. Det är något mer lättspelat än de diamantformade racketarna men bjuder på lite mer fart än de runda. Uppskattas ofta av den avancerade motionären som kan variera sitt spel mellan det defensiva och offensiva.
Rackets balans
Balansen går ofta hand i hand med rackets form och påverkar till stor del hur ditt racket upplevs i spel. Det finns tre huvudkategorier; låg balans, medel balans och hög balans.
Låg balans
Ett racket med låg balans är mer lättmanövrerat och komfortabelt att spela med, och passar spelaren som söker kontroll i sitt spel. Nackdelen är att dem inte genererar samma kraft i offensiva slag. Racket med låg balans är mer skonsamma att spela med, vilket kan hjälpa till att undvika skador.
Medel balans
För den mångsidiga spelaren som söker en bra balans mellan kraft och kontroll i sina slag.
Hög balans
Genererar ofta mer kraft men på bekostnad av minskad kontroll. Ställer högre krav på att spelarens själv besitter en bättre teknik och säkrare bollträff. Du som är skadebenägen bör vara försiktig att välja ett padelracket med hög balans på grund av de högre kraven som ställs på dig som spelare.
Rackets kärna
Kärnan i ett padelracket är antingen i ett skum- eller gummimaterial (FOAM/EVA). Det vanligaste materialet på marknadens populäraste spadar är EVA som är ett Eten-vinylacetatgummi som är väldigt tåligt för stötar och har perfekta elastiska egenskaper för att skapa de egenskaper man söker i ett padelracket.
När det gäller EVA finns det en skala av hårdhet som påverkar känslan i slagen. Det är egentligen en sifferskala, men man brukar prata om Soft EVA och Hard EVA. En hård kärna ger mer kontroll men mindre kraft medan en mjuk kärna ger motsatsen. Värt att nämna dock är att finns det ingen universell standard i betäckningen av olika EVA-blandningar utan varje varumärke har sin egna definition.
Rackets material och yta
Förutom att rackets form, balans och kärna påverkar känslan i racket är träffytan en viktig komponent.
Glasfiber
Glasfiber används ofta på racket som lämpar sig till nybörjare. Materialet ger en mjukare och mer kontrollerad känsla vid bollträff. Nackdelen med glasfiber är att livslängden är kortare jämfört med kolfiber.
Kolfiber
Kolfiber (carbon) är ett hårdare material med bättre hållbarhet. Inom detta materialval kan vi dyka ett steg djupare faktiskt. Kolfiberytskiktet kan nämligen bestå av exempelvis 3k carbon, 8k, 12k carbon, 18k carbon eller 24k carbon. Siffran symboliserar antalet kolfibertrådar per kvadratcentimenter som kan fånga upp och slunga tillbaka bollen. Desto högre siffra, desto mer avancerat är racket och desto mer kostar det. Industristandard är 3k carbon.
Yta
Sist men inte minst, kan yttersta lagret på racket har en slät eller sträv yta. En strävare yta gör att man får lite mer "bett" i bollen och därmed spinn på bollen.
Rackets vikt
Ett padelracket kan väga emellan allt ifrån 340 g till 390 g, där majoriteten ligger runt 360-370 g snåret. Vikten avgör framförallt hur enkelt och snabbt du kan förflytta racket för att komma till rätt position i olika situationer på banan. Ett tyngre racket genererar mer kraft i slagen, men kan samtidigt öka risken för skador om det är för tungt för dig. Det viktigaste är att hitta det som känns naturligt för dig.
Summering
Som du märker finns det inget padelracket som passar för alla, du behöver hitta ett racket som passar din nivå, spelstil och andra förutsättningar. Så, vilket racket ska du välja? Här kommer ett kort cheat sheet för dig som glömde allt du precis läste.
MATCHis system för spelnivåer är inte vetenskapligt korrekt på något sätt och har ingen direkt korrelation till vilket racket du ska spela med, men låt oss ta hjälp av den för att göra det svåra lite enklare.
1 - Aldrig hållit ett racket.
2 – Nybörjare. Håller på att lära dig grunderna i padel.
3 – Nybörjare avancerad. Känner till grunderna i spelet men är obekväm med markslag och har problem med väggstuds.
4 – Fritidsspelare. Spelat ett tag och känner grunderna väl och kan öka tempo i spelet, men spelar inte konsekvent.
5 – Genomsnitt. Har spelat ett par år och, även om det inte någon supertalang, får du bollen över nätet för det mesta och med rimlig kraft. Serva / släpp och liknande kan fortfarande vara inkonsekvent.
6 – Genomsnittligt avancerat. Som nivå 5 men med bättre smash och specialskott. Också mer konsekvent och mer kontroll.
7 – Erfaren. Kan försvara och vända spelet mot motståndaren. Kan upprätthålla trycket på motståndaren med tunga volleys och bygga upp och slå vinnare. Förutom matcher har du antagligen börjat med specifika padelövningar.
8 – Skicklig. Du behärskar alla de tekniska och taktiska delarna av spelet. Kan läsa spelet och använda olika taktiska element beroende på motstånd. Du är förmodligen bland de bästa spelarna i din klubb och utövar padel regelbundet, troligtvis med tränare.
9 – Expert. Tillhör det absolut bästa och behärskar spelet på högsta nivå och kan spela nationella tävlingar med bra resultat.
10 – Som Fernando Belasteguín, Paquito Navarro eller någon liknande i sin storhetstid men bättre.
Nivå 2-4 – Nybörjare, amatör, fritidsspelare
Om du precis har börjat spela padel är sannolikheten stor att du behöver lära grunderna innan du kan gå för vinnande komplexa slag. Ett runt racket som har en centrerad och generös sweetspot är förlåtande och kommer ge dig kontrollen som behövs. Med det sagt, om du tycker att padel är kul och vet att du kommer spela regelbundet framöver – rekommenderar vi dig att investera i ett introduktions racket som du kan växa med. Har man viljan och intresset går det snabbare än vad man tror att gå från att vara nybörjare (nivå 2) till medel (nivå 5).
Vårt runda racket No. 3 kan vara ett lämpligt alternativ om du söker ett racket som du kan växa med. Med sin lätta vikt och låga balans är racket lättmanövrerat, samtidigt som den erbjuder en generös sweetspot och mjuk kärna som ger extra skjuts i slagen. Upptäck No. 3 här!
Nivå 5-7 – Avancerade motionärer
På den här nivån är du förmodligen konsekvent i både det defensiva och offensiva spelet, och besitter själv kontroll. Ett droppformat racket som kan främja din mångsidighet är att rekommendera. På den här nivån är du redo att ett racket med fler kolfibertrådar än standard (3k) så att du kan slå vinnande smashar, förslagsvis 8k eller 12k.
Om du känner igen dig i texten ovan kan vårt droppformade racket No. 2 vara något för dig. Racket erbjuder en mjuk kärna i kombination med en träffyta bestående av hela 12 000 kolfibertrådar per kvadratcentimeter (12K carbon) som erbjuder stabilitet och precision i de defensiva slagen och genererar kraftfulla vinnande slag i det offensiva spelet. Upptäck No. 2 här!
Nivå 7-10 – Elitmotionär, tävlingsspelare
Du som behärskar tekniken i alla slag och även det taktiska delarna i spelet är redo för en amigo som tillåter dig kicka ur bollen buren eller får bollen att komma tillbaka på din sida. Du är redo för ett diamantformat racket med fler kolfibertrådar än de flesta som framhäver din kraft och teknik, förslagsvis 18k.
No. 1 är en mycket kvalificerad amigo för dig som är på den här nivån. Det diamantformade racket har utrustas med den exklusiva sammansättningen av 18 000 kolfibertrådar per kvadratcentimeter (18K carbon) på träffytan och en mjuk kärna – allt för att ge dig maximal fart och kraft. Upptäck No. 1 här!
Fortfarande osäker på vilket racket du ska välja? Släng iväg ett meddelande till oss på hola@aceropadel.se eller skriv till oss på sociala medier så kan vi prata vidare.